Marzec pod znakiem zdrowego odżywiania
Na progu wiosny warto wyposażyć nasz organizm w dużą porcję energii i zadbać o odporność. Hołdując temu stwierdzeniu uczniowie naszej szkoły zaangażowali się w różne akcje, by propagować to wśród całej społeczności.
Dziewczynki i chłopcy z klasy VII b wraz z p. Magdaleną Urban podczas dwóch godzin lekcyjnych z ogromnym entuzjazmem przygotowywali bombę witaminową – soki z warzyw i owoców. Dlaczego warto wprowadzić je na stałe do swojej diety? Powodów jest wiele, chociażby: poprawiają metabolizm, mają działanie antybakteryjne, zwiększają odporność naszego organizmu, regulują gospodarkę wodną, a ich zapach oraz smak sprawiają, że z przyjemnością je pijemy.
Przedstawiciele klas IV – VIII pod kierunkiem p. Moniki Mroczki i p. Barbary Pociask-Nowak zorganizowali kiermasz szkolny pod hasłem – „ Zdrowe kalorie na drugie śniadanie” .
Uczniowie przygotowali różnorodne zdrowe przekąski, kanapki i napoje. Młodzi konsumenci mieli możliwość zapoznać się ze składnikami oraz kalorycznością zjadanych produktów. Do przekąsek, po które najchętniej sięgali należały : kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z pastą serową, suszonymi pomidorami i oregano, gryczane bułeczki z nutellą domowej roboty, owocowe szaszłyki, chipsy z batatów z dodatkiem sosu paprykowo-pomidorowego oraz sałatka owocowa. W grupie słodkich przekąsek znalazły się m.in. : ciasto marchewkowe z orzechami, ciasteczka owsiane, babeczki cytrynowe i malinowe na bazie jogurtu naturalnego. Na stole pojawiły się także jogurty owocowe z bananem i mango, soki : jagodowo-malinowy z dodatkiem miodu, pomarańczowy świeżo wyciskany oraz lemoniada pomarańczowo-cytrynowa z miętą.
Uczniowie bardzo chętnie i licznie degustowali wszystkie smakołyki, co w przyszłości na pewno zaowocuje przygotowywaniem i spożywaniem zdrowych posiłków przez naszych wychowanków.