Piórko nr 10/2019 (188)

03.04.2019 Kategoria:

Piórko nr 10/2019 (188)

Internetowe pisemko prób literackich młodszych uczniów

redaguje: Grażyna Robaszyńska-Janiec

Jak najlepiej się czegoś nauczyć? Działając! Dzieci z II a znają nową piramidę żywienia. Tę wiedzę wykorzystują w praktyce, codziennie zjadają zdrowe śniadanie w szkole. Sprawdziły również swoje umiejętności kulinarne i przygotowały fantastyczne sałatki owocowe i surówki. Wyszło pysznie!

OWOCOWY ZAWRÓT GŁOWY

z1.jpg

W szkole omawiamy temat „Zdrowe odżywianie”. Naszym zadaniem było zrobić surówkę. Najpierw przygotowaliśmy składniki. To były: marchewka, jabłko, pomarańcza, cytryna, jogurt i rodzynki.

z2.jpg

Starliśmy i pokroiliśmy składniki, a potem wszystko wymieszaliśmy.

z3.jpg

Następnie nakryliśmy stół czystymi ściereczkami, rozłożyliśmy talerze i sztućce. Później pani nałożyła nam surówkę i zaczęliśmy jeść. Bardzo nam smakowało! Mniam!

Nadia Dymek, Aleksandra Zimoń, Ryszard Chłopek,

Bartłomiej Szynal, Christian Jakson i Paweł Kopciński

z4.jpg

Nasza grupa kroiła sałatkę owocową. Używaliśmy bananów, jabłek, pomarańczy, kiwi, grejpfruta, gruszki, winogron, rodzynek, cytryny i miodu. Najpierw kroiliśmy składniki i wrzucaliśmy je do miski.

z5.jpg

Następnie wyciskaliśmy sok z cytryny i grejpfruta. Dodaliśmy miód i rodzynki, wymieszaliśmy wszystko dokładnie.

z6.jpg

Potem rozkładaliśmy na stole talerze, sztućce i rozdawaliśmy sałatkę. Ta sałatka smakowała wszystkim. Chcielibyśmy takie zajęcia powtórzyć!

Zuzanna Czach, Nadia Goc, Szymon Stanoch,

Hektor Giełbaga, Karol Frankiewicz, Michał Łączak

 

tlo1.jpg


Zapisano