Piórko nr 10/2019 (188)
Internetowe pisemko prób literackich młodszych uczniów
redaguje: Grażyna Robaszyńska-Janiec
Jak najlepiej się czegoś nauczyć? Działając! Dzieci z II a znają nową piramidę żywienia. Tę wiedzę wykorzystują w praktyce, codziennie zjadają zdrowe śniadanie w szkole. Sprawdziły również swoje umiejętności kulinarne i przygotowały fantastyczne sałatki owocowe i surówki. Wyszło pysznie!
OWOCOWY ZAWRÓT GŁOWY
W szkole omawiamy temat „Zdrowe odżywianie”. Naszym zadaniem było zrobić surówkę. Najpierw przygotowaliśmy składniki. To były: marchewka, jabłko, pomarańcza, cytryna, jogurt i rodzynki.
Starliśmy i pokroiliśmy składniki, a potem wszystko wymieszaliśmy.
Następnie nakryliśmy stół czystymi ściereczkami, rozłożyliśmy talerze i sztućce. Później pani nałożyła nam surówkę i zaczęliśmy jeść. Bardzo nam smakowało! Mniam!
Nadia Dymek, Aleksandra Zimoń, Ryszard Chłopek,
Bartłomiej Szynal, Christian Jakson i Paweł Kopciński
Nasza grupa kroiła sałatkę owocową. Używaliśmy bananów, jabłek, pomarańczy, kiwi, grejpfruta, gruszki, winogron, rodzynek, cytryny i miodu. Najpierw kroiliśmy składniki i wrzucaliśmy je do miski.
Następnie wyciskaliśmy sok z cytryny i grejpfruta. Dodaliśmy miód i rodzynki, wymieszaliśmy wszystko dokładnie.
Potem rozkładaliśmy na stole talerze, sztućce i rozdawaliśmy sałatkę. Ta sałatka smakowała wszystkim. Chcielibyśmy takie zajęcia powtórzyć!
Zuzanna Czach, Nadia Goc, Szymon Stanoch,
Hektor Giełbaga, Karol Frankiewicz, Michał Łączak